e-mail: eed at eof dot gr
Διεύθυνση: Μεσογείων 284,155 62 Χολαργός

Η επικοινωνία με την Γραμματεία της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας πραγματοποιείται μέσω:
της Γραμματέως: Ελένη Ζωγοπούλου: 213-2040554 & ezogopoulou at eof dot gr
της Συντονίστριας: Ελένη Προύντζου: 213-2040203 & eprountz at eof dot gr

Η ΕΕΔ στελεχώνεται από τα Μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) και τη Γραμματεία.

1. Μέλη της Επιτροπής

Η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας (Ε.Ε.Δ.) για κλινικές μελέτες, η σύνθεση της οποίας είναι σύμφωνη με τις αρχές ICH-GCP, συγκροτείται από δέκα (10) επιστήμονες κύρους, οι οποίοι ορίστηκαν με την υπ΄ Αρ. Πρωτ. Α1β/Γ.Π.3817/19/01/2024 Απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΑΔΑ: 6ΕΚ5465ΦΥΟ-Κ4Η):

1. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, Πρόεδρος, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρώτρια την ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
2. ΔΑΪΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Αντιπρόεδρος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ», με αναπληρώτρια την ΚΟΛΟΒΟΥ ΓΕΝΟΒΕΦΑ, Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας, Νοσοκομείο Metropolitan.
3. ΓΚΟΓΚΑ ΕΛΕΝΗ, Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας, Α΄ Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρωτή τον ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ ΜΙΧΑΗΛ, Καθηγητή Βιοχημείας – Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
4. ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Δ΄ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», με αναπληρωτή τον ΜΑΣΤΟΡΑΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, Καθηγητή Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ Νοσοκομείο.
5. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αναπληρώτρια τη ΡΑΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Φαρμακευτικό Τμήμα Α.Π.Θ.
6. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής Νευρολογίας, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αναπληρωτή τον ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟ, Καθηγητή Νευρολογίας, Διευθυντή Β΄ Νευρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ.
7. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, με αναπληρωτή τον ΒΙΔΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Δικηγόρο – Επιστημονικό Συνεργάτη και Νομικό Σύμβουλο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.
8. ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με αναπληρωτή τον Μητροπολίτη ΑΝΘΙΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ.
9. ΠΑΝΤΑΖΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Βιοηθικής Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρώτρια τη ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Ηθικής, Ε.Κ.Π.Α.
10. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών, με αναπληρωτή τον ΔΕΔΕ ΝΙΚΟΛΑΟ, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και Πρόεδρο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ».

2. Γραμματεία

Με βάση την Υ.Α. Αριθμ. Γ5α/59676 (ΦΕΚ 4131, Τεύχος Β/ 22-12-2016), ο επικεφαλής της Γραμματείας είναι επιστήμων του τομέα υγείας με γνώσεις στην κλινική έρευνα. Ο Γραμματέας της ΕΕΔ και ο αναπληρωτής του ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ. Η Γραμματεία είναι αρμόδια για την διαχείριση των συνολικών δραστηριοτήτων της ΕΕΔ, την επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους και τον ΕΟΦ, την προετοιμασία και υποστήριξη των συνεδριάσεων της Επιτροπής, την σύνταξη και κοινοποίηση των γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων, καθώς και τη γραμματειακή υποστήριξη του Προέδρου και των μελών της.
Γραμματέας της ΕΕΔ έχει οριστεί η ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ, Φαρμακοποιός, MSc.

3. Εξωτερικοί εισηγητές/επιστημονικοί συνεργάτες συνεπικουρούν την ΕΕΔ με προετοιμασία εισηγήσεων και με επιστημονικές έρευνες που τους αναθέτει η Επιτροπή, ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Χάρη στην επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία, καθώς και στον επαγγελματισμό, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλων των μελών της ΕΕΔ και της γραμματείας, πραγματοποιείται ένα σημαντικό έργο, το οποίο επιτρέπει :
•    Τη συμμετοχή των Ελληνικών Νοσοκομείων σε Διεθνείς μελέτες και τη συνεργασία  και ενδυνάμωση των επιστημονικών σχέσεων των Ελλήνων επιστημόνων με τη Διεθνή Βιοϊατρική κοινότητα.
•    Την παραγωγή ερευνητικού έργου, το οποίο δημοσιευμένο σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά προβάλλει τόσο τους Έλληνες επιστήμονες, όσο και τα Ελληνικά Νοσοκομεία.
•    Τη δυνατότητα καλής γνώσης και άμεσης εμπειρίας των συμμετεχόντων Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με νέες θεραπείες πριν την κυκλοφορία του φαρμάκου στην φαρμακευτική αγορά.
•    Τη μείωση  του κόστους νοσηλείας και φαρμακευτικής χορηγίας των Νοσοκομείων, αλλά και των ασφαλιστικών δημοσίων και/ ή ιδιωτικών ταμείων, δεδομένου ο χορηγός της δοκιμής καλύπτει το κόστος των φαρμάκων, των εξετάσεων και των διαδικασιών της δοκιμής των συμμετεχόντων ασθενών, που σε διαφορετική περίπτωση το κόστος αυτό θα επιβάρυνε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και/ ή τον ασθενή.
•    Τη δυνατότητα στον ασθενή/ εθελοντή να λάβει σύγχρονα θεραπευτικά σκευάσματα, χωρίς κόστος, ενώ ταυτόχρονα έχει συνεχή επίβλεψη από την ερευνητική ομάδα της δοκιμής (προκαθορισμένα ραντεβού σε τακτά διαστήματα, ειδικές εξετάσεις κλπ). Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για περιστατικά ασθενών που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από τις υπάρχουσες θεραπείες.
•    Την εισροή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθότι οι μελέτες χρηματοδοτούνται από τους χορηγούς, βάσει  οικονομικής σύμβασης, που διεκπεραιώνεται μέσω του ειδικού λογαριασμού έρευνας (ΕΛΚΕ ή ΕΛΚΕΑ), αποτελώντας σημαντική εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για την Ελληνική οικονομία.
•    Την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων (ιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί κ.ά) μέσω του ειδικού λογαριασμού έρευνας (ΕΛΚΕ ή ΕΛΚΕΑ), οι οποίοι συμμετέχουν στην Ερευνητική ομάδα της μελέτης, αλλά και στηρίζουν γενικότερα το έργο της Κλινικής/ Νοσοκομείου. Επίσης, την πρόσληψη προσωπικού για γραμματειακή υποστήριξη και διοικητικό συντονισμό της μελέτης. Αυτά έχουν  ως αποτέλεσμα, πέρα από την εύρυθμη διεκπεραίωση της δοκιμής,  και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας της κλινικής, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
•    Τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού των Νοσοκομείων και την επαύξηση της τεχνογνωσίας.
•    Τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σε άλλους τομείς που συνδέονται με τις Κλινικές Δοκιμές, όπως Φαρμακευτικές Εταιρείες, Κατ’ ανάθεση Οργανισμοί Έρευνας (CRO), Δημόσιοι Οργανισμοί / Φορείς, Κέντρα Εργαστηριακών εξετάσεων κλπ.
•    Την βελτιστοποίηση των «καλών πρακτικών» στον εργασιακό χώρο (νοσοκομεία, εταιρείες, δημόσιοι φορείς),  μέσα από συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων τόσο μεταξύ των εμπλεκομένων στις μελέτες στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
•    Τη συνεργασία της ΕΕΔ με άλλες Επιτροπές Δεοντολογίας της ΕΕ στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης οδηγιών/ κανονισμών, με όφελος, ως τελικoύς αποδέκτες, για την Ελληνική Επιστημονική κοινότητα/ Νοσοκομεία καθώς και για τους ασθενείς.

Η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΕΔ) ιδρύθηκε το 2003 με την Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3/89292/30.12.2003 και λειτουργεί ως ανεξάρτητο γνωμοδοτικό όργανο, με έδρα τον ΕΟΦ.
Η ΕΕΔ συγκροτείται και στελεχώνεται με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από πρόταση του ΔΣ του ΕΟΦ.
Με βάση την Υπουργική Απόφαση « Σύσταση και κανονισμός λειτουργίας της ΕΕΔ για Κλινικές Μελέτες » ( ΦΕΚ 1503, Τεύχος β, 7.10.2004 ), η ΕΕΔ αποτελείται από 9 μέλη (και 9 αναπληρωματικά), ενώ από 22/3/2017 με βάση την Υ.Α. Αριθμ. Γ5α/59676 (ΦΕΚ 4131, Τεύχος Β/ 22-12-2016), η ΕΕΔ  αποτελείται από 10 μέλη, με συμμετοχή εκπροσώπου ασθενών (μέλος νομίμως συσταθέντος σωματείου διασφάλισης των δικαιωμάτων των ασθενών).
Η  θητεία των μελών είναι τριετής και ανανεώσιμη.
Η ΕΕΔ γνωμοδοτεί για τη διεξαγωγή Κλινικών Δοκιμών (παρεμβατικές μελέτες φαρμάκων) ή Κλινικών Ερευνών  Ιατροτεχνολογικών προϊόντων,  εφαρμόζοντας τις εξής γενικές αρχές:
•    Οι Κλινικές Μελέτες συμμορφώνονται με τις γενικότερα αποδεκτές δεοντολογικές αρχές, τη Διακήρυξη του Helsinki, τις αρχές και τα πρότυπα ορθής κλινικής πρακτικής (ICH-GPs), καθώς και την Τρέχουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
•    Προστατεύεται η ψυχική και σωματική υγεία και ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η κοινωνική ευημερία.
•    Προστατεύονται τα ηθικά δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των συμμετεχόντων.
•    Διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων.
•    Δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στους ευάλωτους πληθυσμούς.
•    Διασφαλίζεται η ακεραιότητα και η διαφάνεια των κλινικών δοκιμών