Ανακοινώσεις λοιπών προϊόντων (συμπληρώματα διατροφής, βιοκτόνα, βρεφικές τροφές) Ανακοινώσεις λοιπών προϊόντων (συμπληρώματα διατροφής, βιοκτόνα, βρεφικές τροφές)
ΣΟΡΒΙΤΟΛΗ

 Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, χημικό προϊόν με την επισήμανση “Mistral - Sorbitol Food Grade”, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε δοκιμασία τροφικής δυσανεξίας σε ιατρείο της Ιταλίας, προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου και την επείγουσα νοσηλεία δύο ακόμη ατόμων.

 Όπως διαπιστώθηκε από σχετικούς ελέγχους, παρά το γεγονός ότι η συσκευασία ανέφερε ότι πρόκειται για τη γλυκαντική ουσία σορβιτόλη, στην πραγματικότητα το προϊόν περιείχε νιτρικό νάτριο, χωρίς να αναγράφεται στην επισήμανσή του.
Tο εν λόγω προϊόν είχε αγοραστεί μέσω διαδικτύου, από τον ιστότοπο e-bay. Παράγεται στη Μεγάλη Βρετανία, και διακινείται σε διάφορες χώρες.
 
Εφιστάται η προσοχή των επαγγελματιών υγείας, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
 
Επισημαίνεται και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή