Ανακοινώσεις του Οργανισμού Ανακοινώσεις του Οργανισμού
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας

               
Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΦ την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου  2024  η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με ευχές για μία δημιουργική χρονιά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενώ το «παρών» έδωσαν  και το σύνολο των θεσμικών φορέων του χώρου του φαρμάκου καθώς και των λοιπών προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΣ ΕΟΦ καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος  με ευχές  σε όλους τους εργαζόμενους και εκλεκτούς προσκεκλημένους για καλή χρονιά.
Στο  σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τις σημαντικές αρμοδιότητες του ΕΟΦ ως μοναδική ρυθμιστική αρχή Φαρμάκου ενώ εξήρε το  έργο που επιτελείται καθημερινά στον ΕΟΦ από το αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό του καθώς και την ευρωπαϊκή του παρουσία χωρίς να παραλείψει να επισημάνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός λόγω  της υποστελέχωσης, καθώς και της ύπαρξης υπαλλήλων πολλών εργασιακών ταχυτήτων. Παρόλα αυτά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Οργανισμός μπορεί και θέλει να γίνει ακόμα ταχύτερος  και πιο αποδοτικός ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες καλύτερης ρύθμισης της αγοράς αλλά και στους αυξανόμενους ελέγχους, όπου χρειάζεται.
Αναφερόμενος στο επίκαιρο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων υπογράμμισε ότι τα κατασταλτικά ή απαγορευτικά μέτρα που λαμβάνει κατά περίπτωση ο ΕΟΦ είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλίζεται η υγεία του Έλληνα πολίτη. Πρωταρχικός στόχος της νέας διοίκησης του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας παραμένει να ρυθμιστεί κατά τέτοιο τρόπο η αγορά ώστε να μην υπάρχει περιθώριο στρεβλώσεων που οδηγούν στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.
Ολοκληρώνοντας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η πρόσβαση στο φάρμακο για όλους τους  Έλληνες είναι εξασφαλισμένη κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο για την υπόλοιπη Ευρώπη και ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη διαχρονική στήριξη στον ΕΟΦ.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας κ Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό  όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο ΕΟΦ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος λειτουργεί αξιοκρατικά προς την κατεύθυνση της προάσπισης της υγείας των ασθενών αλλά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας τη νέα χρονιά τονίζοντας την ανάγκη ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης και ζήτησε από τον ΕΟΦ μέσω και του ΙΦΕΤ να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες  έγκρισης των κλινικών μελετών αλλά και οι εγκρίσεις των νέων φαρμάκων προκειμένου  να δοθεί ταχύτητα στο σύστημα ώστε η αγορά θα δουλεύει καλύτερα και με διαφάνεια. Τέλος αναφέρθηκε στις  προσλήψεις  μονίμου προσωπικού  στον ΕΟΦ το 2024 το οποίο συνέδεσε με την ανάγκη ανάπτυξης του  Οργανισμού  και νέο οργανόγραμμα για  ανταποκρίνεται  καλύτερα στις προκλήσεις που έρχονται  και που σχετίζονται με τις καινοτόμες θεραπείες.
Τέλος ενθάρρυνε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεχίσει τα βήματα  προόδου που έχει επιδείξει ως σήμερα επενδύοντας σε νέα φάρμακα.  

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό (α) (β) ) (δ)