Ανακοινώσεις του Οργανισμού Ανακοινώσεις του Οργανισμού
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ 2018

Μήνυμα Προέδρου ΕΟΦ


« Ο  Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκινά την 3η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία, μεταξύ 19 και 23 Νοεμβρίου, για την προώθηση της σημασίας αναφοράς τυχόν παρενεργειών από τα φάρμακα.
Η ενημερωτική εκστρατεία επικεντρώνεται στην προαγωγή των αναφορών τυχόν παρενεργειών σε βρέφη και παιδιά, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 Το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα που λαμβάνετε εσείς και η οικογένειά σας είναι αποτελεσματικά και επαρκώς ασφαλή. Η εκστρατεία  μας θα βοηθήσει στην ενημέρωση των γονέων και των φροντιστών, περιλαμβάνοντας τις μέλλουσες μητέρες αλλά και όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν μωρό. Είναι σημαντικό για αυτούς αλλά και για τους επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και να έχουν την σιγουριά ότι οι αναφορές τους κάνουν την διαφορά.
 Τα παιδιά και τα βρέφη μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά στα φάρμακα από τους ενήλικες. Είναι σημαντικό οι γονείς και οι φροντιστές να διαβάζουν το φυλλάδιο οδηγιών των φαρμάκων και να διασφαλίζουν ότι χορηγείται η σωστή δόση.
Τα φάρμακα που παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού ενδέχεται να επηρεάσουν το μωρό σας. Εάν χρειάζεται να πάρετε φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού , ή ακόμα και όταν σχεδιάζετε να αποκτήσετε μωρό, είναι απαραίτητο να συζητήσετε την θεραπεία σας, καθώς και πιθανές παρενέργειες, με τον γιατρό σας ή τον επαγγελματία υγείας.
Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε να κάνουμε τα φάρμακα ασφαλέστερα αναφέροντας οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες εύκολα και γρήγορα μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων.
Η αναφορά, είτε από τους ασθενείς είτε από τους επαγγελματίες υγείας προς τον ΕΟΦ μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
• Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ (http://www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral) και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kitrinikarta.gr
• Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.
• Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585»
 
Για το σχετικό δελτίο τύπου πατήστε εδώ